Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Andreas Mogensen. © ESA

Andreas Mogensen - den første danske astronaut

Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet, da han 2. september fløj op til den internationale rumstation ISS. Han er dermed sluppet igennem et snævert nåleøje, for det er meget svært at blive astronaut - og det bliver ikke lettere af, at man kommer fra et lille land.

Andreas Mogensen blev født i København den 2. november 1976, og han vil altså være knap 39 år, når han tager afsted på sin rumrejse.

Se animation om Andreas Mogensens rejse mod at blive astronaut her:

Studier i London og USA

Andreas tog en international studentereksamen i 1995 ved Copenhagen International School. Han flyttede derefter til London, England for at læse til aeronautisk ingeniør på Imperial College, hvorfra han fik en kandidatgrad i 1999. Undervejs tilbragte han et semester på  Instituto Superior Tecnico i Lissabon, Portugal.

Siden gik turen til USA, hvor Andreas forskede sig til en ph.d.-grad ved University of Texas i Austin, Texas. Hans forskning omfattede emner som styring af rumfartøjer under indflyvning i atmosfæren samt nedflyvning og landing. Dertil kommer design og analyse af rummissioner og optimering af rumfartøjers bane. Under ph-d.-studiet var Andreas også undervisnings- og forskningsassistent på universitetet. 

Job i Afrika

Andreas Mogensens karriere har bragt ham vidt omkring. Hans første job i 2001 var som boreingeniør for Schlumberger Oilfield Services. Han blev udstationeret i de afrikanske lande Republikken Congo  og Angola, hvorfra han arbejdede på boreplatforme på havet. Derefter vendte han hjem til Danmark og en stilling som systemingeniør i vindmøllevirksomheden Vestas' forskningsafdeling. 

Fra 2007 til 2008 havde Andreas hjemme i Tyskland, idet han arbejdede som ingeniør hos rumfartsvirksomheden EADS Astrium i Friedrichshafen. Han arbejdede der med ESAs Swarm mission, som blev opsendt i november 2013.

Umiddelbart før han blev udpeget til ESA-astronaut i 2009 var Andreas ansat som forsker ved Surrey Space Centre, University of Surrey, England. Han forskede også her i styring og kontrol af rumfartøjer under nedflyvning og landing - denne gang dog med fokus på månemissioner.

Udvalgt til ESA-astronaut

Andreas blev udvalgt som ESA-astronaut i maj 2009. Han gik derefter i gang med det grundlæggende træningsprogram ved det europæiske astronautcenter EAC i Köln, Tyskland. Dette afsluttede han i november 2010. '

Siden da har Andreas trænet yderligere og er desuden blevet certificeret som privat pilot ved Lufthansas flyveskole. Han har også trænet i og er blevet kvalificeret til at foretage rumvandringer, både med den amerikanske og den russiske rumdragt. 

Som led i sin astronauttræning var Andreas med på et hold af seks astronauter, der deltog i ESAs CAVES 2012 træningsmission, hvor han måtte leve under jorden i en uge. 

Andreas blev også udvalgt til at deltage i NASAs SEATEST træningsmission, som fandt sted i september 2013 på det undersøiske forskningslaboratorium Aquarius.

Har arbejdet med månelandingsprogram

Udover den intensive astronauttræning har Andreas arbejdet med ESAs månelandingsprogram ved ESTEC i Holland, hvor han har hjulpet med design af styrings-, navigations- og kontrolsystemer til brug ved præcisionslanding på Månen.

Han har også kvalificeret sig som 'Eurocom' - ansvarlig for kommunikation med astronauter - på Columbus Control Centre i München, Tyskland. 

Andreas er desuden adjungeret lektor på DTU Space i Lyngby.

Andreas Mogensen blev i august 2013 udvalgt til en 10-dage lang mission til rumstationen. Missionen sendes op i september 2015 med en Soyuz-rumkapsel.
 

Billede: Poul Rasmussen, ESA