Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Andreas Mogensen under EVA-træning. (Foto: NASA)

iriss: Andreas Mogensens første mission

Andreas Mogensens mission skal både løse et transportproblem på rumstationen og give den danske astronaut mulighed for at gennemføre dele af videnskabelige projekter. En vigtig del af Andreas Mogensens opgave i rummet bliver at afprøve forskellige former for ny teknologi.

Iriss-missionen hænger selvfølgelig sammen med den lange række af missioner til rumstationen i det hele taget. Iriss spiller derfor særlig en rolle i forbindelse med, at man for første gang i ISS-rumstationens historie har to astronauter, som skal være et helt år ombord på ISS.

Scott Kelly fra NASA og Mikhail Kornienko fra Roscosmos blev sendt op i marts 2015, og de skal efter planen først vende tilbage til Jorden i marts 2016.

Der er dog et lille problem: det Soyuz-rumfartøj, som bringer dem op til rumstationen, kan kun være i rummet i 6 måneder. Det skyldes blandt andet et termokontrolsystem, der skal holdes i gang med pumper, så længe Soyuz er i rummet.

Halvvejs inde i langvarige missioner er man altså nødt til  at udskifte Soyuz-fartøjet.

Andreas skifter rumfartøj

Det er her Andreas´ mission kommer ind i billedet. Hans mission skal koble deres Soyuz til ISS og 10 dage senere vende tilbage til Jorden i den gamle Soyuz, som bragte Kelly og Kornienko i rummet.

Det betyder også, at Andreas skal rejse hjem med en anden russisk Soyuz-kommandør.

Når Andreas ankommer til ISS, vil der være ni mennesker ombord - det største antal, siden man trak de amerikanske rumfærger ud af drift i 2011.

Missionen bliver tætpakket med teknologi og er en drømmetur for en aeronautisk ingeniør som Andreas. Når han bliver sendt op, bliver det i "venstre sæde" af Soyuz-kapslen, hvilket gør ham til næstkommanderende ombord.

Opgaver på en rumstation

Missioner til den internationale rumstation har nogle helt specielle formål, for eksempel at studere hvordan menneskekroppen reagerer på at være i vægtløs tilstand.

Astronauterne udfører også videnskabelige eksperimenter, der kræver vægtløshed, adgang til rummets tomrum eller måske skal udnytte den kosmiske stråling. De nøjagtige detaljer planlægges omhyggeligt til hver mission.

Udover den astronautiske træning skal Andreas inden opsendelsen også lære at udføre de eksperimenter, han skal arbejde med på ISS.

Der er mange firmaer og universiteter, også fra Danmark, der betaler for at få deres eksperimenter sendt op til rumstationen og derefter udført i praksis af en astronaut.

Andre eksperimenter udføres af ESA eller NASA selv for at undersøge og forbedre dagligdagen for en astronaut. Andreas kommer til at arbejde med omkring 20 eksperimenter.

Begejstret og beæret

Udover at løse selve transportproblemet med Soyuz-kapslerne skal Andreas i løbet af de 10 dage udføre mange forskellige opgaver, der er koblet til videnskab og teknologi.

Den danske astronaut har glædet sig til at tage fat.

"Jeg er begejstret for at kunne deltage i ESAs fremragende program for videnskab og teknologisk udvikling ombord på ISS, og jeg er beæret ved at repræsentere Danmark og Europa i rummet”, sagde Andreas Mogensen, da han i efteråret 2013 blev udvalgt til missionen.