Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Andreas går under jorden. (Foto: ESA)

Astronauttræning: Huleøvelsen CAVES

En del af astronauttræningen består af to ugers underjordisk kursus. I 2012 var Andreas Mogensen med på ESAs CAVES-program sammen med fem andre astronauter. De kom fra hele verden og skulle i fællesskab løse opgaver med de udfordringer, der er i et nyt miljø. Disse udfordringer svarer til forholdene på den internationale rumstation ISS.

Klatrer i reb

På kurset arbejder astronauterne i fem dage med at lære, hvordan man bevæger sig ved hjælp af reb samt med at forberede sig på at udforske områder under jordens overflade i form af huler.

Her lærer de at arbejde i mørke og uudforskede områder, at klatre sikkert rundt på hulernes vægge samt hvordan de skal bevæge sig i tre dimensioner, hvor astronauterne klatrer op, hen, ned, hen og op i de mørke hulesprækker.

 De øver sig også i at udføre forskningseksperimenter og i de procedurer, som de skal benytte under missionen i rummet.

Astronauter går under jorden

Når disse forberedelser er gjort, tilbringer astronauterne seks dage under jorden i Sa Grutta-hulerne på øen Sardinien.

Fra denne hulelejr skal astronauterne arbejde og gennemføre eksperimenter i totalt mørke. Derfor skal de klare sig med lyset fra lamper på deres hjelme.

Styrker lederskab og evne til samarbejde 

At bo og arbejde i isolation og på egen hånd er en udfordring, som astronauten skal kunne håndtere. Her er godt ”teamwork” nøglen til succes.

Kursusdeltagerne skal i fællesskab undersøge opbygning, geologi og miljø i hulerne. Nogle af aktiviteterne i hulerne er at lede efter former for liv og at måle stråling og kuldioxid.

På mange måder er forholdene i hulerne både hårdere og mere ukendte end vilkårene på rumstationen. I tilfælde af en nødsituation kan astronauterne på ISS endda komme hurtigere tilbage til Jorden, end hule-astronauterne kan komme op til jordoverfladen.

Meningen med kurset i hulerne er at styrke lederskab, evner til at samarbejde, tage beslutninger og løse problemer med kolleger fra andre lande og kulturer.