Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen

Daglig træning

For at undgå at astronauternes muskler, blodkar og knogler mister funktion i den vægtløse tilstand, er det nødvendigt at træne rigtig meget, mens man er ombord på ISS.

Den danske CEVIS-ergometer/motionscykel har været brugt i flere versioner på ISS siden 2001. Det er en noget reduceret cykel uden styr og sæde, hvor man blot spænder sig fast til pedalerne og så cykler løs. Den er dog ganske avanceret. Belastningen er computerstyret, og den er specielt affjedret, så vibrationer fra cyklingen ikke forstyrrer i resten af ISS. CEVIS kan bruges både til motion og til forskning, for eksempel i stofskifteprocesser. Det er individuelt, hvor meget den bliver brugt som motionsredskab: fra 2-7 gange om ugen, 30-90 minutter hver gang alt efter astronautens ønsker og behov.

Der er også installeret et løbebånd på ISS. Det lyder underligt, at man skulle kunne løbe i vægtløs tilstand, og det kræver også et system af hægter og elastikker, som skal holde astronauten trykket ned imod båndet, men så virker det også fint.

Se NASA-astronaut Karen Nyberg demonstrerer løbebåndet her

Om bord på den amerikanske rumstation Skylab fandt astronauterne på en anden måde at løbe på (det er der dog ikke plads til på ISS). Se her hvordan. Det skyldes, at selv om ISS er meget større end Skylab, er der ikke nogen moduler, som har den samme diameter.

Andre træningsaktiviteter opretholder musklernes styrke i muskeltrænere, som ligner dem, man finder i et fitnesscenter. Også vægtløftning (hvor det er fjedre, man spænder i stedet for at løfte vægte) er nødvendig. Udover at træne musklerne skal man også hele tiden påvirke knoglerne. Ellers ændrer de sig efter de nye forhold, så strukturen ‘bygges om’, og knoglerne bliver svagere - ligesom med knogleskørhed, osteoporose. Det giver ikke de store problemer, så længe man er i rummet, men når man i løbet af få timer skal vænne sig til Jordens tyngdekraft efter landingen, kan det i værste fald give knoglebrud. Omvendt kan forskningen i knoglerne måske hjælpe til at afhjælpe sygdommen knogleskørhed, som mange ældre kvinder lider af.

Se video hvor Andreas får målt knogletætheden inden missionen

Når blodet ikke længere trækkes ned mod benene, og der dermed bliver lavere blodtryk der, og højere i hovedet, har det store virkninger. Man føler sig varm i hovedet, slimhinderne hæver, men føler sig lidt oppustet, måske svimmel osv. Desuden påvirker det hormonsystemet på forskellige måder.

Se mere om rummets påvirkning på den menneskelige krop