Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
ISS-træning i Star City

Andreas som forsøgskanin på ISS

Andreas Mogensen får travlt under sit korte ophold på ISS - han skal lige fra ankomsten deltage i en lang række forsøg. Flere af dem har noget at gøre med kroppen og de påvirkninger, man kan opleve i rummet, blandt andet på grund af vægtløsheden. Derudover lægger han krop til en del undersøgelser både før og efter missionen.

IRISS-missionen er speciel, blandt andet fordi den er så kort - kun 10 dage. Astronauterne får normalt nogle dage i starten af en rummission til at vænne sig til forholdene i rummet, og så starter det meget anstrengende og intensive arbejde derefter. Andreas får derimod fuldt program lige fra starten, og man vil så undersøge, om han kan arbejde effektivt og ignorere eventuelle problemer i den korte tid.

Dette kaldes en sprinter-mission, og det skal ligesom i løb ses som modsætning til en maraton-mission.

En astronaut på langvarigt ophold på ISS har en arbejdsdag på 6,5 timer. Resten af tiden går med at sove, spise, 'holde hus' på rumstationen og med at træne kroppen, fordi opholdet i vægtløs tilstand belaster kroppen meget. Mange af astronauterne har også opgaver for andre end ESA, så ESA får typisk 80 arbejdstimer ud af en astronaut, der opholder sig seks måneder på ISS, mens Andreas skal yde 50 timer på blot ni dage.  

"Vi kræver meget af Andreas Mogensen under hans forberedelse til missionen, og hans fysiske såvel som mentale forberedelse er komplet anderledes og langt mere krævende end de andre astronauters," siger Roland Lüttgens, som er Andreas' mission director.

Resultaterne af denne del af IRISS-missionen skal blandt andet bruges til at vurdere, om det kan betale sig at sende andre astronauter ud i rummet til for eksempel reparationsarbejder med ganske kort forberedelse og i korte tidsrum.

Andreas Mogensen bliver rumstationens første sprinter. 

Her er nogle af de forsøg, som Andreas skal udføre med sig selv som forsøgskanin:

  • Hovedpine-logbog
  • Scanning af hjernefunktioner før og efter turen i rummet
  • Muskelvævsprøver før og efter turen i rummet
  • Muskelstyrke (Mares)
  • Test af Skin Suit
  • Smage på ‘genbrugsmad’, fremstillet på ISS
  • Aktivt dosimeter til strålingsmålinger
  • Mobil pulsmåler
  • Daglig træning