Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen

Endothelceller i KUBIK-varmekasse

Endothelceller er de celler, som dækker indersiden af blod- og lymfekarrene og også et cellelag i øjets hornhinde. Disse celler danner barrierer og har en hel del andre funktioner i kroppen.

I forsøget undersøges det, om en tur i rummet påvirker en række endothelcellers funktion på det molekylære og cellulære niveau, og om det for eksempel via påvirkninger af cellernes DNA har virkning på ældningen af cellerne.

24 beholdere skal opsendes sammen med Andreas' hold og dyrkes i KUBIK-varmekassen i to uger, inden den ‘fryses’ kemisk og vender tilbage til Jorden sammen med Andreas. Efter landingen sammen med Andreas skal cellerne omgående undersøges for påvirkninger.

Kubik

ESA inkubator-centrifugen, KUBIK, bruges løbende til biologiske eksperimenter i rummet. Den har været på Rumstationen siden 2004 og kombinerer en centrifuge med et varmeelement. Kubik kan skabe kunstig tyngdekraftniveauer, så forskerne med sikkerhed ved om vægtløshed eller andre rumfaktorer påvirker biologiske celler.

Kubik er konfigureret til de nye forsøg og vil være klar til at modtage endotelcelleeksperimentet i morgen. Det er vigtigt, at de overføres hurtigt, eftersom cellerne opbevares ved stuetemperatur i Soyuz, hvilket ikke er ideelt for holdbarheden. 

Holdet bag eksperimentet har base i Pisa. De er godt forberedt på mange forskellige scenarier, og klar til et succesfuldt eksperiment.

Læs yderligere på Iriss missionens ESA-blog.