Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
DAC skal producere og teste udstyr til exoskelet-system. (Foto: ESA)

ESA og danske virksomheder

Danske selskaber, som er registreret på ESAs database over små og mellemstore virksomheder eller i øvrigt spiller en vigtig rolle i forhold til rumfart:

 

Danish Aerospace Company, 5260 Odense

 

Danish Aerospace Company ApS (DAC) arbejder inden for avanceret rummedicinsk instrumentering og andre tekniske rumområder. Virksomheden er beliggende i Odense på Fyn. Danish Aerospace Company har sammenlagt bygget og fået sendt mere end 2,9 tons udstyr ud i rummet. Man har haft udstyr med på rumfærgerne, russiske fartøjer og de europæiske ATV-transportfartøjer.

Virksomheden udvikler teknisk udstyr til rumfart, herunder respiratorisk udstyr, cykelergometre og forskellige typer af medicinsk udstyr til rummissioner. Virksomheden, der tidligere har arbejdet under navnet Damec, udgør et af ESAs kontrolcentre, USOC, til styring af videnskabeligt udstyr på ISS. DAC tager sig af respirationsfysiologisk udstyr og forsøg inden for bl.a. kredsløbs- og respirationsfysiologi.

 

 

Dezide, 9000 Aalborg

Firmaet forsker i fejlfindingsprogrammer baseret på kunstig intelligens (AI).
 

Falck Schmidt Advanced Composites Engineering A/S, 7000 Fredericia

Firmaet er placeret i Fredericia. De producerer ekstremt lette kulfiberrør, der bruges i rumfart. Denne kulfiber giver en betydelig energibesparelse samt bedre ydeevne. Firmaet har udviklet støttestrukturer til blandt andet James Webb Space Telescope og satellitkomponenter for IAI, Israel Aerospace Industry. Selskabet er et datterselskab til Falck Schmidt Defense Systems A/S i Odense, som også leverer til rumfarten - blandt andet strukturer og dele til satellitter.

Defense Systems er således udvalgt til at producere sensorarme til ESA Solar Orbiter-mission, der skal sendes op i 2017.

 

Falck Schmidt Defense Systems A/S, 5000 Odense

 
Fremstillingsproces, Foto: Falk Schmidt
 
 

GomSpace ApS, 9220 Aalborg

Selskabet fra Aalborg leverer minisatellitter, også kaldet Cubesats. Cubesats er satellitter, der måler 10 x 10 x 10 cm. i størrelse og vejer ca. 1,33 kg. GomSpace er en førende aktør på verdensmarkedet for nanosatellitter idet de eksporterer til mere end 40 lande over hele verden. Design og integration foregår hos GomSpace i Aalborg. De står både for struktur og forskellige tekniske dele af satellitten, mens kunder så kan koncentrere sig om det projekt, som de ønsker at have med på satellitten.

GomSpace har deltaget i en række ESA-projekter. Dette indebærer blandt andet nye teknologier som øger nanosatelitternes evne til at levere brugbare services indenfor kommunikation og overvågning, samt en nanosatellit der kan holde til at følge rumskrot ned gennem atmosfæren og lave målinger af præcist hvad der sker på rumskrottets vej gennem atmosfæren, hvor det brænder op. Firmaet har leveret adskillige rumkomponenter heriblandt til nano-satellitter, og elektronik for Humboldt nyttelast på ESAs ExoMars-mission, som vil lede efter liv på den røde planet.

GomSpace blev etableret i 2007 af tre studerende, som havde gjort sig deres første erfaringer med nanosatellitter i løbet af deres studie på Aalborg Universitet (AAU) hvor de tog del i AAUs succesfulde studentersatellit program. GomSpace beskæftiger i dag +30 medarbejdere af forskellige nationaliteter.

GOMX-1 i rummet (Foto:GomSpace)

 

Micro-PC ApS, 2740 Skovlunde

Firmaet har leveret testudstyr til ESAs globale navigationssystem Galileo.
http://www.micro-pc.dk/
 

Terma, 8520 Lystrup

Med mere end 1100 ansatte er Terma en stor spiller inden for rumfart, som dog kun er et blandt flere forretningsområder i virksomheden. Terma, der har hjemme i Lystrup ved Århus, har bidraget på mange forskellige europæiske oginternationale rummissioner med avanceret elektronik og andre typer af systemer.

Terma har været aktiv på rummarkedet helt tilbage fra 1972. Blandt arbejdsområderne er småsatellitter og instrumenter, udstyr til at spore stjerner, udstyr til at sikre energi ombord på lange rummissioner, on-board software samt udstyr til jordstationer.

Terma har blandt andet udviklet strømforsyningen til den spektakulære ESA-rumsonde Rosetta.

 

TICRA, 1201 Copenhagen K

De fleste satellitter i verden har antenner designet med software fra den danske højteknologiske virksomhed TICRA. Virksomheden er verdens førende udbyder af software til design af de store antenner, som anvendes til kommunikation mellem satellitten og Jorden. TICRAs software anvendes af NASA, ESA og praktisk talt alle virksomheder i verden, som bygger avancerede satellitter.

Specielt er TICRAs software en nøglekomponent i design af antenner til de kommunikationssatellitter, som distribuerer TV og Internet til de velkendte parabolantenne-modtagere samt til afsides områder på Jorden, f.eks. den internationale skibstrafik.

TICRA deltager desuden i en lang række internationale konsulent- og forskningsprojekter, hvor der er brug for virksomhedens unikke viden om analyse og design af store antenner.

http://www.ticra.com/

 


Vekthor ApS, 6700 Esbjerg

Firmaet, der ligger i Esbjerg, arbejder indenfor nye og kunstige materialer og design af strukturer og rumdragter.

 

Rovsing, 2740 Skovlunde

Rovsing A/S i Skovlunde blev stiftet i 1992 og er siden vokset til at blive en anerkendt leverandør til rumfartsindustrien. Selskabet leverer systemer og software-løsninger til mange områder inden for rumfart. Desuden leverer man uafhængig verifikation og validering af software, der bruges i rumfarten. Rovsings check-out systemer til rumfartøjer er baseret på en ny generation af standardprodukter.

Rovsing har for nylig af hollandske Satellitte Holdings B.V. købt rettighederne til 31 testprodukter i forbindelse med satellitter. Selskabet har været børsnoteret siden 2006.

 

Kilde: