Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Columbus-laboratoriet, træningsmodel i Köln, Tyskland. (Foto: ESA)

Kontrolcenter Columbus

Europa bidrager blandt andet til ISS-samarbejdet med kontrolcentret Columbus Control Centre. Herfra styrer og driver man Columbus-laboratoriet ombord på rumstationen, ligesom man koordinerer de europæiske eksperimenter i laboratoriet.

De ingeniører og teknikere, som arbejder i kontrolcentret, er uddannet efter ESAs og ISS's vejledninger som "flight controller".

De bliver uddannet til at drive Columbus-laboratoriet og kender desuden Den Internationale Rumstation udenad. Lederen for kontrolteamet har titlen "Flight Director".

To slags kontrolrum


De fleste systemer i forhold til laboratoriet kører automatisk. Kontrolcentret overvåger, at alt går som det skal. I tilfælde af ændringer eller systemfejl forbereder og udfører folkene i kontrolcentret de nødvendige opdateringer.

Den daglige pasning af rumlaboratoriet står astronauterne for under vejledning af kontrolcentret og det center, der styrer de forskellige typer af gods, der sendes op til rumstationen..

Et kontrolcenter af denne type har to kontrolrum: et til den virkelige drift af Columbus og et andet til optræning af personale samt simuleringer.

Sidstnævnte kontrolrum kan bruges som back-up for det første rum. Med de to kontrolrum tæt placeret på hinanden, er der altid en back-up-løsning tæt på, hvis der skulle opstå problemer.

Placeret i Tyskland

 

Columbus-kontrolcentret er placeret ved Space Operations Centre for det tyske rumagentur DLR i Oberpfaffenhofen nær München, Tyskland. Centret er åbent 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen.

Det tyske kontrolcenter holder løbende kontakt med Mission Control Centre (MCC) i Houston, USA. Centret i USA har sammen med det russiske kontrolcenter i Moskva det overordnede ansvar for rumstationen.

Alle støttetjenester for Columbus-laboratoriet leveres af kontrolcentret i Tyskland. Det inkluderer for eksempel transmission af kommunikation i form af lyd, video og data til andre projektcentre, hvor brugere af rumstationen opholder sig.

Her kan der både være tale om Det Europæiske Astronautcenter, industrielle parter samt ESAs ledelsescenter på ESTEC i Holland.

Brugercentre

Driften af Columbus-laboratoriet og de mange eksperimenter ombord på rumstationen giver selvfølgelig kun mening, hvis data fra eksperimenterne rent faktisk bliver udnyttet af forskere på Jorden.

Derfor har man rundt omkring i Europa en række "brugercentre", der sikrer forbindelsen til de mange videnskabsfolk rundt omkring, som ønsker at udnytte forskningsmulighederne på ISS.

 

Mellemled til virksomheder og forskere

Et brugercenter optræder som et mellemled til både de virksomheder, der skal udvikle videnskabeligt udstyr til forskningsprojekterne, og forskerne, der skal udarbejde deres forskningsrapporter og måske have viden om, hvilke muligheder de har for at få forskning gennemført på rumstationen.

Inden et eksperiment bliver sendt op, udvikler brugercentret procedurer for eksperimentet. Man kalibrerer og optimerer udstyr og eksperimenter og hjælper ved træning af astronauterne i at udføre eksperimentet.

Selv om hvert brugercenter har sin egen rolle i forhold til teknisk og operationelt ansvar, så fungerer de alle som oplysningscenter for de nationale brugere. De identificerer mulige brugere i det enkelte land og oplyser om de muligheder, som rumstationen giver for videnskabelig og kommerciel udnyttelse.

Europas brugercentre

B-USOC: Belgiens brugercenter, Bruxelles, Belgien.

CADMOS: Fransk støttecenter, Toulouse, Frankrig.

DAMEC: Dansk medicinsk forskningscenter, Odense, Danmark. (Danish Aerospace Company).

Erasmus: Hollandsk center, Noordwijk, Holland.

E-USOC: Spansk center, Madrid, Spanien.

MUSC: Tysk brugercenter for mikrogravitet, Köln, Tyskland.

N-USOC: Norsk brugercenter, Trondheim, Norge.