Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Alt godt fra rumhaven. (Foto: NASA)

Genbrugsmad

(MELONDAU - MELissa ONboard DAnish Utilisation flight.)
(MELISSA = Micro-Ecological Life Support System Alternative (ESA projekt))

Danske forskere på DTU og på Aarhus Universitet er involveret i et projekt, hvor biologisk materiale skal genbruges til fødeemner ombord på rumstationen.

På lange rumrejser, for eksempel til Mars eller under ophold på baser på Månen, er det nødvendigt at fremstille en del af maden undervejs. Der kan for eksempel være tale om at bruge mikroorganismer eller planter i et kunstigt økosystem.

Det samme økosystem kan forhåbentlig også bruges til støtte for rumskibets klimasystem, så planterne for eksempel kan producere ilt fra den kuldioxid, som besætningen udånder, ligesom det sker her på Jorden, men i mini-udgave. MELISSA har til formål at genbruge både kuldioxid, urin, afføring og mineraler til dyrkning af fødevarer og til rensning af luften.

MELONDAU, som Andreas Mogensen skal teste elementer af, udspringer af dette projekt, men er ikke så avanceret. Holger Brüggemann er deltager i projektet. Han er tilknyttet Institut for Biomedicin ved AU og arbejder i Leiden i Holland. 

Der er tre dele af forsøget:

A. BISTRO: Inaktive biologiske prøver bliver medbragt og undersøgt i rummet. Andreas Mogensen skal holde øje med, hvor effektive mikroorganismerne er til at nedbryde affald.

B. MIDOSS: Demonstration af et udstyr til analyser af biologiske prøver i væskeform.

C. DEMES: Her skal Andreas Mogensen smagsteste snacks, lavet af MELISSA-fødevareemner. De indeholder teoretisk alt, hvad et menneske har behov for ernæringsmæssigt - men smager de godt nok til at være acceptable på lange missioner som til Mars eller endnu længere?  

 

Læs mere om MELISSA