Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Andreas Mogensen under EVA-træning. (Foto: NASA)

Har du det der skal til?

 

Formen skal være god

Den første forudsætning for at være med i kapløbet om et astronautjob er, at du er i enestående fysisk form.

Astronauter skal være i stand til at træne intensivt i perioder og derefter deltage i rummissioner af flere måneders varighed.

Under en rummission er kroppen udsat for en del stress. Et godt helbred og fysisk udholdenhed er absolut nødvendigt.

 

En stærk psyke

Det kan være en stor udfordring igennem længere tid at skulle leve under trange vilkår sammen med andre.

Blandt mange andre psykologiske krav skal astronauter være glade for de andre astronauters selskab, og de skal være særligt dygtige både til gruppearbejde og til at tilpasse sig.

Det er vigtigt, at besætningen kan samarbejde godt med hinanden. Kandidater, der ønsker at gå astronautvejen, skal også have et roligt temperament, så de kan håndtere stress og uventede situationer.

En god tilpasningsevne er meget vigtig under operationer i rumfartøjet, hvor situationen kan ændre sig hurtigt. En moden dømmekraft er også en fordel, når man skal udføre opgaver og forbedre rutiner og arbejdsgange, mens rumfartøjet kredser rundt om Jorden.

 

Skal være glad for at rejse

Sidst og ikke mindst skal astronauter være rejsevillige, såvel på Jorden som i rummet. De kommer til at tilbringe lange perioder væk fra familie og hjem, idet træningen vil foregå i flere forskellige lande. Dertil kommer selve rummissionerne, der kan vare i månedsvis.

 
Andreas på flyvetræning, Foto: ESA/Andreas Mogensen
 

Astronauter befinde sig ofte i det offentlige rampelys, fordi publikum og medier er nysgerrige og interesserede i deres liv og rumfartsopgaver.

Derfor skal astronauter være glade for at møde både mennesker generelt og journalister på arbejde. De skal være dygtige til at formidle deres arbejde i rummet. En del af astronautens opgave er også at skabe større forståelse i samfundet for rumfartens betydning.

 

Sprog og kultur

At kunne engelsk på højt niveau er uomgængeligt. Et grundigt kendskab til russisk er også en fordel, fordi astronauterne kan skulle træne i Rusland.

En interesse for amerikansk, russisk og japansk kultur vil føre til gode relationer med de internationale partnere på ISS-projektet.

 

Noget for dig?

Hvis du synes, at du har den rette støbning i forhold til det ovenfor beskrevne, kan du søge ind ved ESAs astronautkorps. Man må fokusere på målet om at blive astronaut, selv om det vil kræve mange års hårdt arbejde og forberedelse - og derefter tålmodighed, mens man venter på sin chance for endelig at komme op i rummet.

ESA-astronauter kan kun udvælges fra lande, som er medlem af ESA.

 

 
Kilde: