Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Andreas på pr-arbejde. (Foto: Andreas Mogensen)

Hvordan man bliver ESA-astronaut

Ikke så enkelt

Det er ikke så enkelt at blive astronaut. Du kan ikke søge ind på en skole eller uddannelse, som fører til astronautjobbet. Og der er rigtigt mange, der gerne vil have pladsen. Så hvordan bliver man astronaut - og hvilke kvalifikationer og egenskaber skal man have for at komme i betragtning?

Leder efter de bedste

Verdens rumagenturer leder efter de allerbedste folk til jobbet. At optræne en astronaut udgør en meget stor investering for agenturet, idet træningen er både langvarig og dyr. Dertil kommer, at den nødvendige tekniske hjælp både før og under en mission er finansielt belastende.

Når en ny mission forberedes, tager planlægningen en årrække, og den involverer hundredevis af mennesker, der skal gøre både astronauter og rumfartøj klar til opgaven. 

Astronauterne er en kritisk del af missionen. Men mulighederne for faktisk at komme op at flyve er ganske små. Derfor vil rumfartsorganisationer som ESA og NASA sikre sig, at den astronaut, som bliver valgt til at flyve, også er den, som får mest ud af den dyrebare tid i rummet. 

 
EVA træning hos NASA, Foto: NASA/Andreas Mogensen
 

Skal kunne klare det store ansvar

Astronauterne skal kunne tilegne sig og bruge en stor mængde viden og mange færdigheder for hver opgave, de bliver trænet i at udføre i rummet.

De skal kunne håndtere det meget store ansvar for missionen, mens de er i kredsløb omkring Jorden.

De skal også være klar til at holde ud og få ting til at lykkes, uanset hvad. Det er blandt andet denne holdning, som gør dem unikt velegnede til astronautjobbet. 

 

Teknik og flyerfaring tæller

Astronauter har typisk et højt niveau indenfor videnskab og tekniske fag. Desuden skal man regne med at kunne fremvise en stærk professionel baggrund inden for enten forskning, teknologi eller undervisning.

Mange års erfaring med it-systemer og deres anvendelse vil også blive forventet. Det er et plus, hvis man har har arbejdet med fly, især hvis man har haft en af de mere ansvarsfulde stillinger som testpilot eller flyingeniør.

Jo flere færdigheder og erfaringer en kandidat besidder, jo bedre. En lang række færdigheder øger ens mulighed for at udføre flere forskellige typer af opgaver.

 
 
Kilde: