Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Andreas med Iriss logo, samt Paxi (Foto: ESA)

Hvorfor iriss?

Hver gang en ESA-astronaut får tildelt en mission, skal den have et navn. Andreas Mogensens mission er døbt iriss.

Navnet blev valgt blandt mere end 700 forslag, indsendt fra hele Europa i forbindelse med en konkurrence lanceret af ESA og rumrejsen.dk i 2014.

Vinderforslaget blev indsendt af Filippo Magni fra Italen, der er ingeniørstuderende.

Græsk gudinde med i navnet

Missionens navn er en sammentrækning af ordene Iris og ISS, der er forkortelse for International Space Station.

Iris var en græsk gudinde, der var budbringer for guderne på Olympen og personificering af regnbuen. Som budbringer repræsenterer hun forbindelsen mellem menneske og kosmos samt mellem himmel og Jord. 

Navnet kobler også regnbuen – et symbol for fred – med Andreas’ videnskabelige mission til rumstationen.

Forskning som brobygger

Offentliggørelsen af navnet fandt sted på Science i Forum i april 2014. På messen fortalte Andreas Mogensen om sin mission og træningen op til til missionen, som han da allerede havde været i gang med i mange måneder.

”Det var fantastisk at kunne præsentere navnet her på Science i Forum, hvor der er samlet så mange børn og unge, der er begejstrede for naturvidenskab”, siger Andreas Mogensen.

”Forskning og naturvidenskab har historisk bygget bro mellem Øst og Vest og fremmet fred og forståelse. Navnet iriss symboliserer dette aspekt ved ISS meget fint”, mente den danske astronaut.

ISS som symbol på fred

Filippo Magni er en 20-årig studerende ved Politecnico di Milano, hvor han læser til rumfartsingeniør. Han har altid interesseret sig for rummet.

Som barn var han fascineret af de smukke billeder fra interplanetariske missioner og fra ESA/NASA Hubble Teleskopet.

”Regnbuen er et fredssymbol, og jeg ynder at tænke på ISS som et særligt og fremragende eksempel på fred og internationalt samarbejde”, siger Filippo Magni.

”Budbringeren Iris passer godt som et billede på astronauterne, der har til opgave at overføre den viden de får i rummet til os nede nede på Jorden”, tilføjer han.

Som konkurrencevinder modtog Filippo Magni et indrammet missionslogo, signeret af Andreas Mogensen.