Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Samantha Cristoforetti vænner sig til vægtløshed på ISS. (Foto: NASA)

At leve som vægtløs

Når astronauter skal fortælle om det mest specielle ved at bo på rumstationen, er det som regel at være vægtløs de taler mest om. På rumstationen er der ikke noget op eller ned. Hvordan er det så at leve i vægtløs tilstand på rumstationen?

Normalt holder tyngdekraften os nede på jorden og sørger for, at vi går på gulvet. Uden tyngdekraft kan det være svært at vide, hvor gulvet er. På ISS har man derfor malet gulv og loft i forskellige farver, så astronauterne kan se, hvad der er op og ned.

Det ser sjovt ud at svæve rundt i rumstationens indre. Man flyder rundt ved blot et lille skub. Men det er ikke bare sjov: man skal bevæge sig meget forsigtigt for ikke at komme til skade.

 

Hvordan gør man almindelige ting ude i rummet?

Aktiviteter, som vi nede på Jorden synes er meget enkle, bliver svære på rumstationen. For eksempel er det ikke bare at sætte sig på toilettet og tisse. Væsken vil flyde rundt overalt og kan ligesom fæste sig til væg og loft.

På ISS har man derfor særlige maskiner, som astronauterne bruger, når de går på toilettet. Disse maskiner fungerer lidt som en støvsuger.

Astronauten skal også binde sig fast til rumtoilettet, så han ikke svæver væk. Når urin og afføring suges ind af maskinen, sørger et lille rør for, at luften bliver taget ud af afføringen. Dermed bliver den mindre og optager mindre plads.

Så bliver afføringen frosset til is, så dårlig lugt forsvinder. Urinen bliver recirkuleret som rent vand.

Hvordan og hvor ofte vasker man sig?

Her på Jorden kan man tage et brusebad, når man skal have vasket håret eller kroppen. At vaske hår er let, når vandet allligevel løber ned over ens hovede. At det er nemt kan vi takke tyngdekraften for.

På rumstationen derimod løber vandet ikke ned over hovede og krop. Derfor vasker astronauterne sjældent hår. I stedet for et brusebad vasker de sig med våde klude.

Vand er en luksusvare ombord, og det må man ikke sløse med. Det koster over 200 000 kroner at bringe en liter vand fra Jorden til rumstationen! Derfor recirkuleres vandet - til og med urin.

Det lyder måske lidt klamt at vaske sig i eller drikke recirkuleret urin. Men vandet er så fint renset, at det er meget rent. Faktisk meget renere end det vand mange mennesker drikker dagligt på Jorden.

Når man ved, at vandet deroppe er så kostbart, er det ikke svært at forstå, at man kun kan bruge det, som er helt nødvendigt. For eksempel det vand, som kroppen har behov for, og det vand, som er nødvendigt for at vaske sig.

Du tager måske brusebad hver dag eller flere gange om ugen. Men som astronaut behøver man ikke at være skinnende ren hele tiden.

Hvordan sover man så?

Der er ikke madrasser eller almindelige senge på rumstationen. Det er nemlig ikke muligt at lægge sig ned, når man er vægtløs. Så man vil bare svæve ud af sengen igen.

Derfor må astronauterne pakke sig godt i soveposer, som er fæstnet til væggen.

 

Svævende krydderier

Mad er pakket ind i poser, dåser og tuber. Ofte må man spise gennem  et sugerør, så man ikke spilder noget, der siden svæver væk. 

Krydderier som salt og peber er heller ikke helt som vi kender det på Jorden. Da man ikke kan komme salt og peber på maden som normalt, laves salt og peber i våd form. Så kan man smøre det på maden!

Selv om maden ombord ikke er noget råbe hurra for, er den blevet meget mere spændende de senere år, især efter man har fundet ud af at gøre den mere krydret.

Vægtløsheden sløver nemlig astronauternes smagsløg, så der skal stærke sager til, før det smager af noget.