Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Mission fuldført - holdet med ESA-astronaut Paolo Nespoli i fodboldtrøje sætter sit emblem på rumstationen. (Foto: ESA)

Missioners navn og logo

Rumfartsmissioner har typisk et navn og får også hvert sit logo, der giver den enkelte mission en unik identitet.

Som led i Andreas Mogensens mission har der været en konkurrence i Danmark for at finde et passende navn og tegning. Det blev iriss-navnet og logoet med vikingehornene på.

På samme måde har andre astronauter i korpset bedt deres landsmænd om at komme med forslag til identifikation af deres missioner.

Hermed et lille udpluk af ESAs astronauter og deres kendetegn:

Samantha Cristoforetti

Samantha Cristoforetti, eneste kvindelige ESA-astronaut for øjeblikket, er kaptajn i Italiens luftvåben og blev sendt op til rumstationen i november 2014 på en 6 måneder lang mission.

Navnet for hendes mission er FUTURA, hvorom Samantha siger: "Jeg overvejede nogle ord, som er mig kære, og jeg synes at Futura forener dem alle med end hel del positiv moment mod fremtiden."

Luca Parmitano

Luca Parmitano var egentlig testpilot i Italiens luftvåben. Han kom op til rumstationen ISS i maj 2013 og blev der i fem måneder.

Missionen hed "Volare", hvilket betyder "at flyve". Logoet blev tegnet af Ilaria Sardella og viser både ISS og Soyuz-rumfarttøjet, der blev brugt til at rejse op til stationen.

Christer Fuglesang

Svenske Christer er partikelfysiker og har arbejdet ved CERN med Large Hadron Collider. Han var med på Celsius-missionen i 2006. Han var den første svensker i rummet.

André Kuipers

André Kuipers var læge i Hollands luftvåben og forsker i rummedicin. Han har blandet andet været på den lange mission PromISSe i december 2011, hvor han først kom tilbage til Jorden i juli 2012.

Paolo Nespoli

Efter at have tjent i Italiens Hær, læste Paolo Nespoli til ingeniør. Han har været med i ESAs astronautkorps siden 1998. Første rumflyvning var i november 2007 med Esperia-missionen, og den næste begyndte i  december 2010, hvor han var del af MagISStra-missionen.

Frank De Winne

Frank De Winne var testpilot i Belgiens luftvåben, inden han blev medlem af astronautkorpset i 2000. Siden har han været i rummet to gange: først i 2002 som del af den 11-dage lange OdISSea-mission og siden i 2009 for den langvarige OasISS-mission.       

Logoer for rumfærgens missioner

Udover de enkelte missionslogoer er der lavet missionsemblemer for hver opsendelse af den amerikanske rumfærge, Space Shuttle. På dem står navnene på besætningernes medlemmer, heriblandt de europæiske astronauter.

Typisk vil der også være et billede af rumfærgen.

Også Soyuz har egne emblemer


De russiske Soyuz-opsendelser har også deres egne emblemer med besætningernes navne på. 

Logo for besætninger på rumstationen

Endelig er der et selvstændigt logo og missionsemblem for hver besætning, som bemander Den Internationale Rumstation. Det lille udpluk ovenover viser kun de nyeste missionsemblemer. ESA præsenterer et webgalleri med 10 sider af dem, hele vejen tilbage til 1979. Og for dem som for alvor går op i missionregalier er der en flot plakat. Følg links ude til højre på siden her.

 

Kilde: