Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen

Team Specialisterne vandt Space Robotic Konkurrencen

22. dec. 2015

Team Specialisterne fra Danmark vandt rumrobot-konkurrence i Holland.  

Mere end tredive studerende fra fem lande ankom i sidste uge til ESTEC - ESAs tekniske højborg - for at deltage i finalen i IRISS Space Robotics konkurrencen. Konkurrencen var kulminationen på et års hårdt arbejde med at designe og bygge robotter.

Otte hold finalister kæmpede i flere runder med deres robotter på en mock-up af den internationale rumstation. Deres mission var at flytte så meget gods fra ESAs Automated Transfer Vehicle (ATV) som muligt på en given tid. De studerende fjernstyrede deres robotter fra et kontrol center på ‘Jorden’.

For at klare udfordringerne, var eleverne nødt til at udvikle og inddrage færdigheder fra mange forskellige områder som robotdesign, styring og kommunikation. Og herudover lave papirarbejde og video afrapportering svarende til de krav, der er til ESA ingeniører, når de udviklinger robotter til brug i rummet.

Vinderne i de tre kategorier blev:

  • iriss 1 (11-13 år): I-Robot fra Rumænien
  • iriss 2 (14-16 år): Johanneum Robottics fra Tyskland
  • iriss 3 (17-19 år): Team Specialisterne fra Danmark

Høj standard 

Standarden for konkurrencen var høj med mange fantastiske robotdesigns. Andreas Mogensen, der er ambassadør for konkurrencen, var især imponeret over den store opfindsomhed i valg og udvikling af tekniske løsninger, der blev anvendt af teamene, til at få fat i, flytte og placere lasten.

 


Gense annoncering fra ISS

Andreas Mogensen var også til stede under hele arrangementet på ESTEC, og var også den, der annoncerede alle finalister  i konkurrencen under hans ophold på Den Internationale Rumstation. Han har fortløbende været en vigtig ambassadør for IRISS Space Robotics konkurrencen, der i Danmark er formidlet og forankret i forbindelse med projektet Rumrejsen 2015 støttet af Lundbeckfonden og Nordea-fonden.
Gense annoncering og det flotte udsyn fra ISS i denne video.