Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Andreas og Timothy Peake i vildmarken. (Foto: ESA)

At overleve i vildmarken

Astronautuddannelsen byder også på hårde fysiske prøvelser. For Andreas Mogensen betød det blandt andet en overlevelsestur til den italienske ø Sardinen, hvor han og holdkammeraterne måtte lære at klare sig i den barske natur.

I juni 2010 tilbragte Andreas og fem andre astronauter to uger i den sardinske vildmark. Det eneste, de fik med, var det tøj, de havde på, samt en økse og en kniv.

Som start på overlevelsesturen fik de dog fire dages træning i ud af det blå at kunne bygge en bivuak og fange sig nogle fisk. Med denne viden blev de sendt op i bjergene, hvor de skulle klare sig i fire dage på egen hånd.

Andreas i vildmarken. Foto: ESA

”Vi havde kun ét måltid mad med, der skulle række til de fire dage på land. Det blev ret koldt om aftenen, så generelt havde vi det rigtigt dårligt og var sultne, stressede og trætte,” fortalte Andreas til videnskab.dk.

Et døgn i redningsflåde 

Prøvelserne stoppede dog ikke her. Efter de fire dage blev holdet samlet op af en helikopter og fløjet ud over havet. Her blev de droppet i vandet sammen med en redningsflåde. På flåden skulle de så klare sig i 24 timer, indtil helikopteren kom tilbage og hentede dem op.

”Undervejs var det forfærdeligt, men det, der kom til at fylde bagefter var glæden og lettelsen over, at have gennemført det. Så nu, hvor jeg tænker tilbage på det, var det en fantastisk oplevelse,” fortalte Andreas bagefter.

Overlevelsestræning, sø. Foto: ESA

Hvis Soyuz farer vild

Overlevelsesturen skal ruste astronauter til at kunne klare sig alene ude i vildmarken i tilfælde af, at en Soyuz-kapsel under dårligt vejr skulle havne et forkert sted under landingen på vej tilbage til Jorden.

"Sådan en kapsel kan godt lande 400 km fra den egentlige destination, og der kan gå flere dage, før redningsmandskabet finder frem til kapslen. I ventetiden må man kunne klare sig selv og finde en måde at overleve på," sagde Andreas.

Du kan se en video om overlevelsesøvelsen her.

kilde: videnskab.dk