Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
ESA-projekt hjælper kaffebønder i Rwanda med bedre vejrudsigter. (Foto: STFC/Stephen Kill)

ISS koster en kop kaffe pr. mand

Det er bestemt en dyr fornøjelse at bygge en stor international forskningsstation i rummet. Men set i forhold til rumstationens levetid og de mange, der deles om regningen, så er det måske billigere end man skulle tro.

Byggeriet af ISS løber op i et svimlende beløb på omkring 750 milliarder kroner. Men så har man også fået rumstation i 30 år for pengene. Og regningen betales af både USA, Rusland, Canada, Japan og 10 europæiske lande, som er medlem af ESA.

Hvis man fordeler Europas andel ud på alle europæere, så svarer udgiften til én euro pr. indbygger pr år - altså mindre end prisen på en kop kaffe i de fleste storbyer.

Denne ene årlige kop kaffe har gjort det muligt at udvikle og samle rumstationen, opbygge infrastruktur på Jorden samt betjene og bruge stationen til forskning i verdensklasse i mere end 10 år.

Desuden har ISS skabt en række højteknologiske arbejdspladser i europæisk industri og på forskningsinstitutioner.

Rumstationen bidrager til opbygningen af Europa som et fredeligt viden- og informationssamfund. Projektet er det største internationale samarbejdsprojekt nogensinde.

Så selv om højteknologi ikke er billig, så kan den i dette tilfælde nok gøre større og længere gavn end de fleste kopper kaffe.