Følg ESA-astronaut Andreas Mogensen
Russisk undervisning i Star City. (Foto: ESA-S. Corvaja)

Sig det på russisk

At blive astronaut handler ikke kun om at forstå rumfartøjer, gå på rumvandring og klare sig i vægtløs tilstand. For Andreas Mogensen har det været nødvendigt at gå på skolebænken og lære sig det russiske sprog. Hans opsendelse sker nemlig med det russiske rumfartøj Soyuz, hvor Andreas Mogensen har opgaven som andenpilot.

Det russiske sprog kan også være nødvendigt ombord på rumstationen, idet der findes russiske systemer på den internationale rumstation, der jo er opstået i et samarbejde mellem mange lande.

Træning i Soyuzsimulatoren (Foto:ESA)

Svært at lære

”Det sværeste har været at lære russisk. Al undervisning og træning foregik på russisk. I starten havde vi en træner med, der kunne oversætte til engelsk, men til sidst var vi i mere eller mindre grad overladt til os selv” har Andreas forklaret til videnskab.dk.

“At lære at gå på rumvandring, er fysisk svært, men er personligt for mig lettere at håndtere. Det er betydeligt vanskeligere for mig at lære det sprog. Men det er vigtigt at kunne, så man i fremtiden kan tale med sine russiske kolleger ombord på ISS”, forklarede han videre.

АНДРЕАС -

Kan du gætte hvad der står ovenfor? (Tip: det er et dansk drengenavn..)

 

Russisk, (skrevet med russiske bogstaver: русский) er et slavisk sprog, der primært tales i Rusland, Hviderusland, Ukraine, Kasakhstan og Kirgisistan. Russisk er meget anderledes end dansk. Både skrift og udtale er svært for os danskere at lære.

Træningen i at håndtere de russiske systemer, der findes ombord på rumstationen, gennemgik Andreas på Gagarin Cosmonaut Training Center i træningscentret Star City, Rusland. (Oktober og december 2009 samt februar 2010).